jueves, diciembre 21, 2006

Tomebamba


Dit is de río Tomebamba met erlangs de Avenida 12 de Abril, waar ik elke dag van en naar mijn werk wandel. Een stukje geschiedenis...

'Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca' werd, al vóór de Inca's hier iets kwamen zoeken, gesticht door de Cañari's, die hun vestiging 'Guapondélig' noemden ('Vlakte zo weid als de hemel'). Toen de Inca's de Cañari's naar het noorden hadden verdreven en hun koning Huayna Capac hier geboren werd, groeide de stad uit tot de op één na belangrijkste van het Inca-rijk. De Inca's gaven de stad de naam 'Tomebamba' en begonnen aan de constructie van hun paleizen op de plek 'Pumapungo' ('De poort van de poema'), die de hoofdstad van hun imperium in Cusco moest evenaren.

Maar toen... kwamen de Spanjaarden. Zij moesten het stellen met de geruchten van gouden tempels en indrukwekkende bouwsels, want op het moment dat ze de legendarische stad uiteindelijk hadden bereikt, bleek dat de Inca's alleen ruïnes hadden achtergelaten. Op dezelfde mooie hoogvlakte stichtten Francisco Pizarro, die ook al Perú had veroverd, Andrés Hurtado de Mendoza (uit het Spaanse Cuenca) en Don Gil Ramirez Dávalos op 12 april 1557 'Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca'.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Dag Carolien,

Uit Bokrijk wensen we je een fijne kerst en een heel gelukkig nieuwjaar vol liefde en warmte in het "mooie" Cuenca !

Het is leuk om je dagboek te lezen !

Lieve groet

Marie-Louise